Header Search
En suggestiv berättelse om ett grymt brott…

En suggestiv berättelse om ett grymt brott…

Skrivet den : 17 Mar 2015

Året är 1717 och den kallaste vintern i mannaminne står för dörren.

Maija, Paavo och deras två döttrar har flytt från Österbotten och bosatt sig i det kärva men vackra Lappland. I trakten finns en kyrka, en präst och några nybyggare. Alldeles intill dem tornar Svartåsen upp sig, ett berg vars dunkla historia kastar sin skugga över traktens invånare. Det dröjer inte länge förrän en av döttrarna hittar den illa tilltygade kroppen av en man uppe på berget. En vargattack, fastslår nybyggarna, men Maija är övertygad om att ett mord har begåtts. Samtidigt ger sig Paavo av till kusten för att söka jobb och Maija får ensam försöka överleva med sina två barn i det vinterlånga, lappländska mörkret.
När hon väl börjar nysta i mordet kliver hon rakt in i traktens mörka förflutna; hemligheter och svek som nybyggarna och prästen gjort allt för att begrava. Och allteftersom snön lägger sig inser hon också vad det kostar att leva i skuggan av Svartåsen – och den fruktansvärda sanningen om de människor som betalat priset.

”Varje gång det händer något på Svartåsen säger folk att det är djävulen. De påstår att uppe på berget är det inte Gud som härskar och att allt sägs där kommer att genljuda i generationer.”

Cecilia Ekbäcks debut har mötts av idel fina recensioner och omdömen och det är en riktig bladvändare. Ekbäck är uppvuxen i Sverige men bor sedan länge i Calgary med man och två barn. Boken är översatt från engelskan och har fått en massa fina omdömen från engelskspråkiga läsare bland annat:

”Wolf Winter hits me in all my sweet spots. Strong female characters, suspense, fantasy (of the magic variety), survival skills, and lots of snow. I read many nordic noir stories and also historical fiction and this is a nice balanced blend of the two.”

Tags: , , , , ,


Kategori: Aktuellt